sine real - sine fals

„Părinții i-au oferit doar o acceptare condiționată: condiția fiind ca ea să împlinească așteptările iluzorii ale părinților săi. Copila a învățat, spre mâhnirea ei, să se simtă iubită, acceptată și apreciată doar atunci când nu era ea însăși.” JOEL COVITZ

Fiecare copil care se naște într-o familie are nevoia fundamentală de a primi iubire necondiţionată din partea părinților săi.

Copilul are nevoie să fie iubit doar pentru că există, pentru că este unic și irepetabil, pentru că este un miracol al vieții.

Din nefericire, în cele mai multe situații, copiii sunt crescuţi cu iubire, însă acea iubire este condiționată încă de la început: copiii primesc iubire, atenție și aprobare doar dacă sunt ascultători, dacă nu au izbucniri emoționale, dacă nu fac părinții „de rușine”, dacă iau calificative și note bune la școală, dacă își ajută părinții cu sarcinile gospodăriei, etc.

Iubirea condiționată a părinților îi transmite copilului mesaje clare: „Te iubim doar dacă ești așa cum vrem noi să fii, dacă faci ceea ce vrem noi să faci, dacă simți și gândești așa cum credem noi. Te iubim doar dacă renunți să fii tu însuți!”

Ca urmare a acestor mesaje, copilul este nevoit să își ascundă Sinele Real și să creeze o mască acceptabilă pentru părinții săi – un Sine Fals.

Ce este Sinele Real?

Sinele Real este suma imaginilor despre propria persoană, a sentimentelor autentice asociate cu aceste imagini și a capacităţilor naturale de acțiune derivate din aceste imagini.

(James F. Masterson)

Imaginile despre noi înșine izvorăsc din propria percepție a realităţii, nealterată de fantezie și  necontaminată de proiecţiile celorlalți.

Sinele Real este ceea ce suntem cu adevărat (fiecare dintre noi). Este orientat spre propria realitatea interioară.

  • Sinele Real este spontan, expansiv, iubitor, generos și comunicativ. Îi acceptă cu ușurință pe ceilalți și se acceptă pe sine. Trăiește și exprimă emoțiile autentice, indiferent dacă sunt plăcute sau nu.
  • Sinele Real ne conduce înspre integrare, spre descoperirea și folosirea abilitaților înnăscute.
  • Sinele Real ne susține în procesul de individualizare, auto-descoperire și auto-actualizare.

Pe parcursul copilăriei, dacă părinții noștri ne reflectă acest Sine (prin limbajul corpului, intonatie și cuvinte) fără a-l denatura, oglindind fidel imaginile, emoțiile și capacităţilor noastre autentice, vom ajunge să ne dezvoltăm o identitate sănătoasă, echilibrată și rezilientă.

De exemplu, atunci când părinții îi oglindesc unui copil emoțiile și îi satisfac nevoile sale reale, ei afirmă, susțin și îi cultivă Sinele Real. Acest copil învață astfel să își asume și să aibă încredere în propriile sale percepții, gânduri, emoții, capacități și intuiție și să își dezvolte gradual o personalitate individuală, proprie, distinctă de cea a părinților săi.

Acest proces mai este numit naștere psihologică în care copilul își construieşte propria indentitate, propria individualitate: devine o persoană!

Cele 5 libertăţi ale omului

Fiecare persoană care trăiește într-o familie funcțională (o familie care susține dezvoltarea personală și individualitatea membrilor săi) are acces la propriile sale talente înnăscute (înzestrări).

Virginia Satir, una dintre cele mai importante autorități ale terapiei de familie a numit aceste înzestrări „Cele 5 libertăţi”. Acestea sunt:

  1. Libertatea de a vedea și a auzi ce este aici și acum, în loc de “ce ar trebui” să fie, a fost sau va fi;
  2. Libertatea de a spune ce gândești în loc de ce “ar trebui” să gândești;
  3. Libertatea de a simți ceea ce simți, în loc de ceea ce ar “trebui” să simți;
  4. Libertatea de a cere ceea ce îţi dorești, în loc de a aștepta întotdeauna permisiunea.
  5. Libertatea de a-ţi asuma riscuri în nume propriu în loc de a alege să te simți doar “în siguranță”.

Folosirea acestor 5 libertăţi conduce la dezvoltarea respectului de sine și a unei personalități integrate: ne oferă posibilitatea de a funcţiona de la nivelul Sinelui Real.

Blocarea acestor libertăţi personale într-o familie disfuncţională conduce la crearea unui Fals Sine și la blocarea membrilor acelei familii în roluri rigide, perfecționiste, abuzive sau victimizante.

Ce este Sinele Fals?

Spre deosebire de Sinele Real, Sinele Fals este o mască, un paravan, o acoperire inautentică.

Sinele Fals este înstrăinat de Sinele Real și este orientat spre exterior: spre ceea ce cred și ce vor ceilalți să creadă că „ar trebui să fie”.

În aparență, Sinele Fals încearcă să se conformeze, să îi mulțumească pe ceilalți pentru a fi acceptat.

Pe de altă parte, Sinele Fals încearcă să își satisfacă nevoile prin manipulare, ruşinare, constrângere: este invidios, critic, creează fantezii și așteptări nerealiste atât în privința celorlalți cât și în privința propriei persoane.

Sinele Fals creează un model interior mistificat al realității: persoanele care funcționează la nivel de Sine Fals reacționează neadaptat la realitatea prezentă.

De exemplu, o relaţie de cuplu în care ambii parteneri funcționează la nivel de Sine Fals nu este adaptată la evenimentele pe care cuplul le trăiește în prezent: mai degrabă fiecare partener vede în celalalt părintele pe care l-a avut sau pe care l-a dorit în copilărie.

Mesajele pe care le transmit sunt:

”Tu ar trebui să fii acum mama mea: să gătești, să speli, să te sacrifici, să îmi oferi indulgențele pe care mi le-a oferit mama în copilărie”

„Tu ar trebui să fii tatăl meu, tatăl pe care nu l-am avut în copilărie. As vrea să mă tratezi ca pe o prințesă: să-mi oferi protecția, iubirea, aprecierea și atenția pe care le așteptam din partea lui”.

În familiile disfuncționale copiilor nu le este permis să-si exprime cele 5 libertăți: sunt constrânşi să-și dezvolte un Sinele Fals și să își creeze o identitate bazată pe rușine.

Gândirea limitată, ilogică, fantezistă a unui copil de 3 ani încearcă să găsească o explicație pentru ceea ce i se întâmplă: „Dacă nu pot să-mi exprim sentimentele, nevoile, gândurile, dorințele, atunci ar trebui să fie ceva greșit cu mine. Probabil că sunt rău, sunt stricat. Sunt lipsit de valoare pentru că asta înțeleg din comportamentul părinților mei față de mine.”

Aceasta este rușinea internalizată, ce va crea în timp identitate bazată pe rușine, pe un defect fundamental: „Sunt lipsit de valoare, sunt greșit, întreaga mea existență  este o greșeală”.

Sinele Fals generează rușine și mistificare în jurul căreia copiii își construiesc identitatea

Acești copii ruşinaţi, odată ce devin adulți vor încerca, în mod repetitiv, să își acopere această ruşinare fundamentală prin comportamente și relații compulsive.

Puțini dintre acești adulți realizează că toate aceste comportamente compulsive sunt create de un Sine Fals, de o identitate contrafăcută de către familia de origine și de către societate.

Însă acest prim pas, odată făcut le oferă posibilitatea de a conștientiza problema și le deschide ușa către soluții: vindecarea suferinței din trecut și regăsirea Sinelui Autentic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.