„Plânsul pe care îl auzim în adâncul inimii noastre vine de la Copilul Interior rănit.
Vindecarea suferinței acestui copil interior rănit este esența transformării furiei, tristeții și fricii.”
Thich Nhat Hanh
Dacă te lupți de ceva vreme cu cel puțin una dintre următoarele probleme, porți probabil un Copil Interior împovărat de suferință:
- Probleme relaționale (în cuplu, în familie sau dificultatea de a avea relații semnificative, tipare relaționale repetitive),
- Comportamente impulsive (mâncat compulsiv, shopping în exces, fumat, workoholism),
- Gândire negativă persistentă și distorsiuni de gândire (pesimism, negativism, idei obsesive repetitive),
- Emoții negative intense și persistente (anxietate, furie, vinovăție, rușine, tristețe)
- Flash-backuri emoționale care te readuc în situații dureroase din trecut,
- Probleme cronice de sănătate,
- Control limitat asupra vieții tale,
- Sentiment de gol interior.
Cine este Copilul Interior împovărat de suferință?
Copilul Interior este o parte a personalității noastre care reacționează în prezent la fel ca un copil.
Este un aspect sau o Parte prezentă în fiecare dintre noi ce poartă emoțiile, senzațiile, gândirea și reacțiile noastre din copilărie.
Copilul Interior controlează emoțiile și energia fiecărei persoane adulte. Dacă este liber, se manifestă în mod pozitiv prin entuziasm, optimism, spontaneitate, poftă de viață, bucurie și dorința de explorare și de joacă.
În schimb dacă este împovărat de suferință, atunci Copilul Interior suferă și se manifestă în mod negativ prin diferite simptome, asemănătoare cu cele descrise mai devreme.
Acest Copil Interior împovărat de are nevoie să se elibereze, să se vindece și încearcă să scoată la suprafață durerea și suferința sa, adeseori în situații și în modalități nepotrivite.
La fel ca orice copil, nu poate fi ținut de fiecare dată în control și reușește să contamineze prezentul și să afecteze în mod negativ anumite aspecte din viața noastră din prezent.
Ce sunt poverile pe care le poartă Copilul Interior?
Poverile interioare ce purtate de Copilul Interior pot fi:
Emoții negative puternice reprimate sau refulate (aflate în subconștient)
Rușine
Vinovăție
Furie
Tristețe
Credințe limitative extreme
„Nu merit să fiu iubit”
„Nu am valoare decât prin ceea ce fac pentru ceilalți”
„Este ceva greșit la mine”
„Nu sunt în stare de nimic”
„Nu merit să fiu fericit”
„Nu merit să trăiesc”
„Nu merit să fiu iubit”
Viața mea este o greșeală, etc.
Situații traumatice din trecut rămase deschise, nefinalizate, neprocesate și neintegrate
Parentaj abuziv
Parentaj neglijent
Traume accidentale
Nevoi de dezvoltare și impulsuri din copilărie rămase nesatisfăcute
Nevoia de a primi atenție, timp și iubire din partea părinților
Nevoia de a primi un model sănătos de gestionare și reglare emoțională
Nevoia de a fi acceptat în mod necondiționat ca ființă umana și apoi ca membru al familiei cu drepturi egale
Nevoia de a primi validarea și de a avea sentimentul de apartenență la familia sau grupul social fundamental
Nevoia de a primi stimularea emoțională, intelectuală și fizică potrivită, în acord cu toate etapele copilăriei, etc.
Roluri familiale rigide impuse inconștient de către sistemul familiei de origine
Țapul ispășitor,
Eroul familiei,
Copilul invizibil,
Rebelul,
Împăciuitorul,
Salvatorul familiei, etc
Reguli familiale invizibile și disfuncționale
„Nu ai voie să simți decât ceea ce trebuie să simți”,
„Nu ai voie să vorbești decât ceea ce nu deranjează”,
„Trebuie să fii perfect în ceea ce spui și ceea ce faci”,
„Nu ai voie să îți exprimi nevoile, durerea, nemulțumirea”,
„Păstrează secretele”,
„Ignoră realitatea”
„Trebuie să fii permanent în control”,
Cele două tipuri de poveri: personale și moștenite
Poverile personale sunt emoțiile, credințele, nevoile și impulsurile extreme care apar ca urmare a experiențelor proprii pe care le-am trăit în copilărie. Sunt adeseori formate din situațiile traumatice prin care am trecut, fie accidentale, fie constante (nevoi de dezvoltare rămase nesatisfăcute din etapele copilăriei).
Poverile moștenite sunt cele venite prin intermediul familiei, și societății în care ne-am format. Sunt absorbite de la părinți și de la celelalte persoane care au avut temporar un rol de părinte pe parcursul anilor de formare (bunici, frați mai mari, colegi și prieteni, profesori, antrenori, etc).
Poverile moștenite pot fi: roluri familiale rigide, ritualuri, reguli de viață, mituri și norme abuzive din familiale sau sociale.
Copilul Interior exilat și presiunea de a aduce în prezent suferința
Toate aceste poveri sunt adeseori „uitate”, exilate de la nivelul minții conștiente. Nu au o poveste, nu sunt înțelese, și nu pot fi descoperite și vindecate atât timp cât rămân „în umbră”.
Din acest motiv Copii Interiori împovărați sunt exilați din prim-planul conștiinței. Sunt izolați, abandonați, proscriși și rămân înghețați și uitați în suferința trecutului timp de mulți ani.
Poverile lor interioare creează o presiune interioară permanentă care trebuie ținută în control cu un mare consum de energie.
Putem asemăna efortul de a ține în control presiunea interioară cu încercarea de a ține cu mâna o minge de volei sub apă. Necesită un efort constant de a o menține scufundată și în echilibru.
Este însă o chestiune de timp până când mâna va obosi iar mingea va ieși cu putere la suprafață.
În mod asemănător, Copilul Interior împovărat iese la suprafața și se manifesta prin probleme și simptome diferite (vezi cele descrise în primul paragraf).
Toate aceste simptome nu sunt altceva decât încercări nereușite ale Copilului Interior de a găsi o cale de eliberare și de vindecare.
Părintele interior Iubitor: Martorul plin de compasiune la suferința Copilului Interior
Copilul Interior a fost împovărat de situațiile dificile din trecut pentru care nu a fost pregătit și pentru care nu a primit ajutor.
Orice copil are nevoie de un Părinte care să-l ajute, să-l susțină, să-l încurajeze și să-l învețe cum să treacă prin situațiile dificile.
Are nevoie de cineva să fie acolo, să-i fie un „martor înțelept” la experiențele dificile prin care trece.
Are nevoie de un Părinte Interior iubitor care să-l recunoască, să-l accepte, să-l valideze și să-l protejeze.
Părintele Interior Iubitor este vocea interioară, care oferă iubire, susținere, acceptare, validare, suport, înțelegere, compasiune, ajutor, grijă, răbdare.
Părintele Interior Iubitor se manifestă cu iubire în fiecare interacțiune pe care o are cu Copilul Interior împovărat: îl ajută să se simtă văzut, încurajat, împuternicit și iubit.
Atitudinea Părintelui Interior Iubitor este fundamentată de o serie de calități: Curiozitate, Calm, Certitudine (Încredere), Conectare, Claritate, Creativitate, Curaj și Compasiune.
De fiecare data când suntem conectați la acestea, ne poziționăm în postura de Părinte Interior Iubitor pentru Copilul nostru Interior.
Adoptarea rolului de Părinte Interior Iubitor este esența auto-compasiunii și este condiția esențială de a ne conecta cu Copilul Interior, de a-l ajuta să se vindece și să se întoarcă la starea sa naturală de libertate.
Regăsirea și acceptarea Copilului Interior
Primul pas în vindecarea suferinței din trecut presupune regăsirea Copilului Interior împovărat de suferință.
Regăsirea este de cele mai multe ori încărcată de multă emoție și de o înțelegere profundă, plină de empatie a suferinței acestui Copil Interior împovărat.
Imaginează-ți un copil închis într-o cameră rece și întunecoasă dintr-un subsol, așteptând de zeci de ani să vină cineva ca să-l elibereze.
Părinte Interior Iubitor este eliberatorul mult așteptat: este cel care, cu blândețe și compasiune, se reconectează cu Copilul Interior, în regăsește și îl recunoaște.
Vindecarea Copilului Interior prin reparentajul plin de compasiune
Despovărarea Copilului Interior începe prin procesul de reparentaj. Reparentajul presupune a-i oferi Copilului ceea ce ar fi avut nevoie încă de la început astfel încât să poată traversa experiențele copilăriei fără a se împovăra cu suferință.
Cel mai important lucru pe care i-l poate oferi Părintele Interior este prezența sa: să fie un martor plin de compasiune la situațiile dificile prin care a trecut Copilul Interior.
Prin conectarea plină de empatie, Părintele Interior va înțelege care sunt nevoile, problemele și dorințele Copilului Interior.
Tot ceea ce este necesar să facă este să petreacă timp cu el, să comunice și să-l ajute în procesul natural de eliberare și de vindecare.
Adeseori Copilul Interior știe exact ceea ce are de făcut pentru a se elibera și îi va spune Părintelui Interior ceea ce are nevoie să îi ofere:
Am nevoie de o îmbrățișare
Am nevoie să vii cu mine în acel loc întunecat
Am nevoie să-mi spui că mă iubești și că nu mă vei părăsi
Vreau să ne jucăm împreună
Vreau să-ți arăt ce mi s-a întâmplat
Vreau să stau cu tine
Vreau să mergem într-un loc frumos, etc
Vindecarea și transformarea Copilului Interior
Pe măsură ce Copilul Interior se despovărează, se eliberează și se vindecă, începe să revină la starea sa naturală.
Starea naturala a Copilului Interior Liber se manifestă prin entuziasm, optimism, spontaneitate, poftă de viață, bucurie și dorința de explorare și de joacă.
Creativitatea este de asemenea o abilitate firească: copiii pot să învețe orice, să devină oricine, să se regenereze și să se evolueze în mod natural, fără efort.
Copiii au în interiorul o putere uriașă de regenerare și de transformare. Au puterea de a-și atinge potențialul, de a se conecta cu darurile înnăscute și de a le folosi cu ușurința și cu naturalețe.
Copilul Interior Liber are puterea de a vindeca suferințele adultului din prezent și de a-l ajuta să își regăsească starea naturală de echilibru, sănătate, liniște interioara și armonie.
Devine pentru adult modelul optim de regenerare și de vindecare.
Regăsirea Copilului Interior și vindecarea suferinței pe care o poartă este una dintre cele mai profunde metode de transformare personală.
Trei lucruri apar cu regularitate ca urmare a folosirii acestei tehnici terapeutice:
- Rapiditatea cu care se obțin schimbările pozitive în viața celor care realizează vindecarea Copilului Interior;
- Profunzimea și magnitudinea acestor schimbări pozitive depășește de cele mai multe ori așteptările inițiale;
- Descătușarea puterii personale și a creativității în prezent ce apar spontan, ca rezultat al vindecării suferinței din copilărie.
Îți mulțumesc pentru că ai parcurs acest articol. Rămân cu plăcere la dispoziția ta, în cazul în care ai întrebări sau dorești mai multe informații. Vei găsi datele mele de contact în acest link (click aici).