Conflictul interior
„Pe de-o parte vreau să țin o dietă și să slăbesc ca să arăt bine. Pe de altă parte sunt copleșită aproape în fiecare seară de o poftă de a mânca tot ceea ce știu că nu-mi face bine, în special dulciuri și fast-food.”, spunea o persoană care dorea să elimine mâncatul emoțional.
„O parte din mine ar vrea să renunț la fumat, dar o altă parte din mine ar vrea să fumez în continuare”, spunea o persoană care dorea să devină nefumătoare.
Majoritatea problemelor interne cu care ne confruntăm sunt generatoare de conflicte interioare:
Pe de o parte, suntem motivați să schimbăm sau să ținem în control un comportament sau o stare emoțională.
Pe de altă parte, facem exact opusul: uneori simțim că ceva din interior parcă ar prelua controlul și ne-ar sabota eforturile bine intenționate în mod sistematic.
Aceasta este manifestarea tipică a unui conflict interior: într-o persoană există simultan 2 motivații care se luptă și în final se anulează reciproc.
Aceste motivații nu sunt doar simple gânduri, emoții, senzații sau impulsuri.
Sunt expresia multiplicității minții umane care poate procesa simultan o experiență în mai multe planuri ale percepției.
Multiplicitatea: singură personalitate, mai multe perspective
Multiplicitatea minții umane este o paradigmă elegantă de a înțelege complexitatea experiențelor noastre mentale și emoționale.
La fel cum corpul uman este un întreg alcătuit din miliarde de celule specializate care funcționează împreună în armonie, și mintea este un întreg alcătuit din mai multe Părți care funcționează asemenea unui procesor cu nuclee multiple.
Prin această modalitate de a procesa simultan o experiență în mai multe planuri perceptuale, putem explica de ce fiecare dintre noi putem avea simultan atâtea sentimente și gânduri diferite și contradictorii.
Multiplicitatea ne oferă posibilitatea de a avea perspective diferite asupra aceleiași situații.
De exemplu, putem să iubim o persoană și în același timp să fim suparăți pe aceeași persoană pentru comportamentul său nepotrivit într-o anumită situație.
Câți părinți nu trec printr-o astfel de situație cu copii lor?
Sau ne putem simți dezamăgiți că, în ciuda promisiunilor de a ține o dietă, simțim o „atracție irezistibilă” pentru prăjiturile cu ciocolată din frigider. Pe care tot noi le-am cumpărat într-un moment de „neatenție”.
Multiplicitatea există într-un continuum iar o diferențiere sănătoasă între aspectele noastre interioare ne permite să ne bucurăm de o bogăție de experiențe psihologice și emoționale și să ne adaptăm cu ușurință la cerințele vieții noastre cotidiene.
Această multiplicitate este o caracteristică normală, naturală, firească. Ne ajută să supraviețuim și să ne adaptam încă din copilăria timpurie la mediul în care trăim.
Multitudinea de stări emoționale, gânduri, atitudini și percepții pe care le avem sunt emanații ce provin de la anumite aspecte interioare sau Părți: conștiințe parțiale, perfect normale și obișnuite pentru fiecare persoană.
Ce sunt „Părțile”?
„Părțile” sunt aspecte semipermanente și semiautomate ale personalității noastre care sunt capabile să acționeze conduse de o conștiință proprie.
Conceptul de „Părți” nu este o noutate:
În urmă cu mai bine de un secol Freud descria un model tripartit al personalității compus din Id, Ego și Super Ego.
Jung a dezvoltat teoriile lui Freud și a introdus conceptul de arhetip înnăscut, integrat adânc în inconștientul personal și cel colectiv.
În anii ’60 Eric Berne, pornind de la psihanaliză a dezvoltat modelul Analizei Tranzacționale ce cuprinde trei stări ale eului: Copil, Adult, Părinte și variațiile acestora.
Majoritatea disciplinelor și practicilor care lucrează cu mintea umană folosesc conceptele de conștient, inconștient, sub-conștient, supra-conștient.
Conceptul de „Părți” se regăsește într-o multitudine de variante și în limbajul uzual pe care îl folosesc atât specialiștii cât și persoanele obișnuite:
- Alter ego-uri
- Energii
- Laturi (latura artistică, muzicală, etc)
- Aspecte
- Elemente
- Defecte de caracter
- Virtuți
- Voci interioare
- Imago
- Sub-identități
- Sub-personalități
- Demoni și îngeri (interiori)
- Feluri de a fi
- Stări de identitate
- Potențiali
- Scheme comportamentale
- Obiecte interne
- Complexe
- Dispoziții
- Agenți interiori
- Însușiri
- Trăsături de caracter
- Stări mentale
- Programe interioare
Părțile acționează atât la nivel conștient (cum ar fi fluxul conștient al gândurilor) cât și la nivel inconștient pentru a genera în mod dinamic percepțiile, obiectivele, dorințele, dispozițiile și comportamentele.
Familia Interioară a Părților
Fiecare persoană are o multitudine de Părți care sunt organizate într-o Familie Interioară.
Familia Interioară este similară cu o familie exterioară: există Părți cu vârste, interese, abilități, temperamente și percepții diferite, la fel cum sunt membrii din fiecare familie.
De asemenea, organizarea Familiei Interioare este asemănătoare cu o familie exterioară.
Părțile relaționează una cu cealaltă, pot exista simpatii, echipe, colaborări sau dimpotrivă, pot apărea antipatii, conflicte, tensiuni sau izolare între Părțile Interioare.
Indiferent de relațiile dintre ele, fiecare Parte are conștiința întregii Familii Interioare și lucrează pentru binele comun.
Trei tipuri de Părți
Din punct de vedere funcțional, Părțile Interioare pot fi incluse în 3 grupuri distincte:
Un grup de Părți are tendința de a fi puternic proactive, strategice și interesate de a controla mediul intern și cel extern pentru a menține întreg sistemul Familiei Interioare în siguranță.
Acesta este grupul Părinților Interiori (care pot fi numiți Manageri sau Gardieni).
Cel de-al doilea grup cuprinde Părțile cele mai sensibile și mai vulnerabile ale Familiei Interioare. Când aceste Părți sunt rănite sau hiper-reactive, creează emoții negative intense care pot copleși întreaga Familie Interioară. Managerii încearcă să le țină în control sau să le exileze pentru a-i proteja, atât pe ele cât și pe celelalte Părți din Familia Interioară.
Putem numi Părțile din cel de-al doilea grup Copii Interiori sau Exilați.
Părțile din cel de-al treilea grup încearcă să distragă întreaga Familie Interioară de la emoțiile puternice generate de Copii Interiori. Adeseori, fac eforturi să-i blocheze, să-i sufoce, sau să-i anestezieze pentru a reduce impactul negativ al contaminării emoționale.
Eforturile lor sunt extreme, impulsive, intense și automate, fără a ține cont de consecințele negative ale acestor acțiuni.
Putem numi Părțile din cel de-al treilea grup Pompieri pentru încearcă să oprească cu orice preț incendiul emoțional interior aprins de Copiii Interiori.
Conflictele Interioare și problemele exterioare
Multe din problemele cu care ne confruntăm sunt alimentate de conflictele interioare dintre cele 3 tipuri de Părți.
De exemplu, problema eliminării mâncatului pe fond emoțional are o dinamică tipică:
Un Copil Interior rănit generează emoții negative intense (anxietate, furie, rușine, tristețe).
Părțile Manager încearcă să țină în control aceste emoții prin reprimare și exilează Copilul Interior la nivel subconștient.
Pentru că emoțiile nu pot fi ținute „sub preș” pe termen lung, ele se vor acumula și vor atinge la un moment dat nivelul critic. În acel moment, Managerii nu mai pot ține presiunea emoțională în control.
Este momentul potrivit pentru un Pompier să se activeze printr-o activitate extremă, lipsită de control și de preocupare pentru efectele pe termen lung: mâncatul pe fond emoțional!
Cine este în controlul vieții tale?
Probabil te-ai întrebat deja: dacă am atâtea Părți interioare, cine sunt eu? Cine este în controlul vieții mele?
Sunt cumva un amalgam de Părți haotice, conflictuale?
Răspunsul este…. parțial afirmativ!
Putem defini personalitatea ca un mozaic al însușirilor non-fizice (stabile) ale unei persoane care îi conferă acesteia unicitate.
Aceste însușiri includ un mix bogat de valori fundamentale, priorități, preferințe, reflexe, motive, credințe, atitudini, nevoi, asocieri mentale, memorii, instincte și percepții de sine care împreună generează modul în care o persoană reacționează la schimbările percepute din mediul său interior și exterior.
În urma cu peste 2000 de ani Aristotel spunea că „Întregul este mai mare decât suma Părților sale”.
Putem transfera acest dicton la nivelul personalității noastre: Suntem mai mult decât totalitatea Părților noastre Interioare.
Chiar dacă în anumite situații ne putem identifica cu o anumită Parte care joacă un rol precis în viață noastră (Părinte pentru copii noștri, Soț/Soție pentru partenerul de viață), sau cu o parte care ne copleșește emoțional („Sunt furios/stresat”, etc),suntem mult mai mult decât atât.
Fiecare dintre noi suntem unici, irepetabili și compleți.
Dincolo de Părțile noastre, există un sediu al conștiinței, un observator final.
Acesta nu este o Parte.
Este Sinele.
Este liderul Familiei Interioare.
Sinele este ceea ce, de mii de ani tradițiile ezoterice spirituale au numit Lumina Interioară, Suflet, Sămânța Divină, Rigpa (sau natura lui Buddha), Atman, Dumnezeul Interior.
Fiecare dintre noi avem un Sine
Fiecare persoană se naște cu un Sine complet, indivizibil și indestructibil. Acest Sine nu se dezvoltă pe parcursul etapelor vieții așa cum se dezvoltă celelalte Părți. Nu are nevoie să fie ajutat și nu poate fi deteriorat sau traumatizat, indiferent de dificultățile sau traumele pe care le trăim.
Întreaga Familie Interioară gravitează în jurul Sinelui așa cum sistemul de planete din Sistemul Solar gravitează în jurul Soarelui.
Părțile sunt alimentate de forța centrifugă dată de Sine și își păstrează echilibrul și funcționarea armonioasă, atât timp cât sunt conectate la Sine.
Sinele aduce Familiei Interioare o serie de resurse vitale:
Curiozitate, Calm, Certitudine (Încredere), Conectare, Claritate, Creativitate, Curaj și Compasiune.
Sinele interacționează cu Părțile dar în același timp este transcendent: susține, conectează și ajută toate Părțile oferind-le resursele vitale descrise mai sus.
Părțile care ecranează Sinele
Cu toate acestea, Sinele poate fi ecranat de Părți, la fel cum soarele poate fi ecranat de nori.
Atunci când Sinele este ecranat de una sau mai multe Părți, influența și capacitățile sale sunt reduse.
În această situație, vom percepe realitatea din perspectiva Părții care ecranează Sinele. Dacă acea Parte generează anxietate, furie sau tristețe, vom percepe realitatea prin filtrul acestor stări emoționale.
Putem asemăna conceptul de ecranare a Sinelui cu funcționarea unui proiector cu diapozitive.
Sinele este lumina proiectorului, Partea care îl ecranează este imaginea de pe diapozitiv iar ecranul de proiecție este percepția noastră conștientă.
Ceea ce vom percepe pe ecran nu este lumina albă și strălucitoare a Sinelui ci proiecția filtrată a imaginii întipărită de diapozitiv. Vom percepe ceea ce proiectează Partea care ecranează Sinele.
Identificarea și dezidentificarea de Părțile Interioare
Adeseori, în situațiile în care o Parte ecranează Sinele, ne identificăm cu acea Parte. Spunem: „Sunt supărat/trist/furios….”
Această percepție este limitativă pentru că nu ne oferă opțiuni de a schimba situația neplăcută. Ne pune într-o poziție de victimă, de neputință: „Dacă sunt supărat/trist/furios, nu pot fi altfel.”
Înțelegând acum că o Parte poate ecrana Sinele, ne putem dezidentifica de Partea respectivă: „Acum observ că există o Parte interioară care mă face să mă simt….. supărat/trist/furios….
Mai mult, folosind resursele Sinelui (Curiozitatea, Conectarea și Compasiunea), putem comunica cu Partea respectivă pentru a înțelege de ce creează stările sau comportamentele problematice.
Studiu de caz: Eliminarea mâncatului emoțional prin accesarea și medierea Părților
Este momentul să ilustrăm practic conceptele teoretice despre Părți pe care le-am prezentat mai devreme.
Îți voi prezenta un video cu rezumatul unei ședințe de lucru în care am lucrat cu Alexandra.
Alexandra avea o problemă cu mâncatul emoțional (generat de stres și tristețe). Ca urmare, a acumulat în timp peste 40 de kilograme în exces.
Vei putea urmări dialogul cu Părțile sale, accesarea informațiilor despre acțiunile lor și în final stabilirea unui noi acord de comunicare între Părți.
Prin acest acord Părțile vor colabora pentru a o ajuta pe Alexandra să elimine mâncatul pe fond emoțional și să slăbească cele 40 de kilograme în exces.
Urmează link-ul următor pentru a viziona rezumatul ședinței: https://youtu.be/26OposrzZxI
Îți mulțumesc pentru că ai parcurs acest articol. Rămân cu plăcere la dispoziția ta, în cazul în care ai întrebări sau dorești mai multe informații. Vei găsi datele mele de contact în acest link (click aici).