Atunci când nu înțelegi ce se întâmpla în jurul tău, când simți că pierzi controlul, oprește-te pentru câteva minute și privește în interiorul tău.

Elimină toate gândurile din mintea ta, respiră adânc și concentrează-te doar pe ceea ce simți. Fii doar în prezent, fără să te gândești la ceva anume și fără să judeci ceea ce simți, fără să forțezi experiența pe care o trăiești.

O să observi că nu este chiar atât de simplu de făcut, că mintea are propria ei viață. Merge încontinuu, se gândește, cugetă, visează cu ochii deschiși, plănuiește, anticipează, se îngrijorează, îi place, îi displace, își amintește, uită, evaluează, reacționează – toate aceste activități pe care nu le-ai fi observat dacă nu ai fi încercat pentru câteva minute să nu faci absolut nimic, ci doar să fi în prezent.

Toată viața am fost învățați că trebuie să fim atenți. Părinții ne cereau atenția ca să ne spună sau să ne învețe ceva, profesorii la școală ne solicitau atenția ca să ne poată preda materiile, colegii de muncă ne cer diverse activități. Toate acestea ne-au învățat un singur lucru – că trebuie să avem o atenție susținută ca să putem face față tuturor solicitărilor.

Dar nimeni nu ne-a spus că, poate, conștientizarea gândirii ne-ar putea oferi un echilibru și o imagine de ansamblu, astfel încât gândurile să nu ne conducă viețile, fără ca noi să ne dăm seama.

Atenția este o abilitate ce poate fi antrenată, capabilă să fie permanent rafinată. Observăm astfel că în momentul în care suntem atenți la gândurile noastre și nu le lăsăm să ne acapareze toată gândirea și să ne facă să reacționăm impulsiv, gândurile își pierd din puterea de a domina și de a ne dicta răspunsurile pe care le dăm vieții, indiferent de răspuns sau de încărcătura lor emoțională.

Vom observa că abilitatea de a-ți goli mintea de gânduri nu este chiar ușor de câștigat , nici chiar pentru perioade scurte de timp. Avem nevoie de exercițiu permanent. Pe de altă parte, această practică poate deveni cu ușurință încă un gând care să îți umple capul și să te facă să te simți nelalocul tău, încă un lucru pe care să îl planifici în ziua ta deja mult prea aglomerată.

Putem merge cu ușurință pe pilot automat, în cea mai mare parte a vieții noastre, crezând în tot acest timp că știm ce se petrece, știm cine suntem, știm încotro ne îndreptăm. Putem spune că aceasta este starea noastră actuală – modul lipsit de conștientizare, cu un nivel mare de condiționare.

Din acest motiv este necesară cultivarea și exersarea acestei activități de eliminare a gândurilor pentru o scurtă perioadă de timp, activitate care nu face altceva decât să ne ajute să ne concentrăm mai bine asupra propriei noastre persoane.

Poveștile personale interne sunt ușor de sprijinit prin tot felul de dovezi pe care putem să le adunăm din trecut și o facem imediat pentru a consolida orice afirmație am dori să folosim la un moment dat. Și totuși, aceste eforturi nu sunt altceva decât gândurile noastre care interacționează cu experiența, de regulă fără să ne dăm seama.

În contextul oricărei agitații interioare și al oricărei fragmentări pe care le-am putea resimți când începem să ne examinăm viața și mintea cu o mai mare claritate și curiozitate, am putea descoperi și dorința de a duce o viață mai bine integrată, de a avea sentimentul de non-fragmentare, de a ne simți bine în propria piele.

Poate că ne gândim la noi în moduri mărunte, reducționiste dar uităm că suntem compleți în fiecare moment al vieții noastre. Această conștientizare ne permite să vedem, să ne gândim și să știm ce avem în minte, să simțim emoțiile și să avem o relație cu ele într-un mod plin de compasiune față de noi înșine.

Ce înseamnă o minte pregătită să experimenteze ?

Fiecare persoană are propria traiectorie de viață și condiționare și propriul mod de a cultiva atenția astfel încât să fie receptivă în orice moment.

O minte pregătită este o minte disponibilă, deschisă, o minte care intuiește lucrurile pe care nu le știe și este înclinată să privească dincolo de aparența lucrurilor, să se întrebe de ce lucrurile sunt sau nu sunt într-un anumit fel.

Eliberarea minții de orice gând poate fi percepută ca o atitudine afectuoasă față de propria persoană, de conștientizare a realității interioare personale.

În cazul în care te întrebi dacă faci bine ce faci, răspunsul este foarte simplu. Dacă realizezi ce se întâmpla, da, faci bine, orice ar fi. Probabil, primul lucru pe care îl vei remarca va fi cât de puțină atenție aloci timpului prezent. Dacă decizi să te concentrezi asupra respirației, vei realiza toate elementele legate de această senzație. Te vei concentra la aerul pe care îl inspiri, la gura, la stomac, la piept sau la nivelul narilor, iar apoi la modul în care expiri aerul.

Conștientizarea momentului prezent poate să servească drept un început către noi moduri de a relaționa și cu alte aspecte ale vieții emoționale. Scopul este să observi jocul stărilor mentale și efectele lor asupra corpului.

Eliberarea minții de orice gând are o putere de transformare atât de mare și o capacitate atât de puternică de a ne orienta si de a ne ajuta să ne dezvoltăm Eul interior. Această capacitate este prezentă și accesibilă pe durata întregii vieți. Nu contează în ce moment al vieții auzi pentru prima oară de această tehnică sau când decizi că ai simțit o atracție pentru practicarea ei. Nu contează pentru că, în esență, este promisiunea ta către tine de recâștigare a vieții personale.

Când tehnica este aplicată și înțeleasă reprezintă doar o tehnică abilă de a te trezi la realitatea care se află deja aici și de a-ți oferi o modalitate mai bună și directă să te conectezi la ea. Îți oferă noi modalități de a-ți stimula și optimiza atât eficiența cât și entuziasmul pentru muncă, modul în care îți hrănești creativitatea și îți împlinești nevoia de relaționare, pe baza autenticității și a bunăvoinței.

Leave a Reply

Your email address will not be published.