Sunt putine subiecte atat de controversate ca hipnoza. Iar acest lucru este cauzat de “aurei de mister” in care s-a aflat hipnoza timp de sute de ani. Odata cu aparitia televiziunii, hipnoza a devenit un subiect preferat al filmelor si al spectacolelor ce imbina fascinatia si curiozitatea cu teama si misticismul.
In acelasi timp hipnoza a inceput sa fie aplicata in domenii ce au un fundament riguros din punct de vedere stiintific, cum ar fi medicina, sportul sau criminalistica.
Desi tehnologia a avansat extraordinar comparativ cu secolul 18-19 pe vremea cand Franz Anton Mesmer sau James Braid descopereau aplicatiile stiintifice ale hipnozei, in prezent nu se poate explica exact modul in care functioneaza hipnoza. Chiar si teoriile “stiintifice” se contrazic in privinta hipnozei si de cele mai multe ori experienta demonteaza “tezele” somitatilor de renume in acest domeniu.
Daca exista atatea semne de intrebare chiar si la cele mai “mari case”, ce se poate spune despre lucrurile pe care oamenii obisnuiti le cred despre hipnoza? Ei bine, lipsa de informare si prejudecatile primeaza. Si din acest motiv m-am hotarat sa abordez cele mai intalnite conceptii si idei eronate despre hipnoza.
Clarificarea unor conceptii si credinte gresite despre hipnoza
Hipnoza nu este somn
Cand suntem in hipnoza nu dormim. Suntem constienti de tot ceea ce se intampla in jurul nostru, auzim foarte clar totul (ascultam si urmam instructiunile primite).
Toate cele 5 simturi (Vizual, Auditiv, Tactil, Olfactiv si Gustativ) sunt, de fapt, mai ascutite – auzim mai bine si simtim mai bine. Mintea constienta este mult mai alerta decat in starea obisnuita. Daca folosim o inductie hipnotica de tip relaxant, corpul va fi extrem de relaxat si vom avea ochii inchisi. Din acest motiv cei aflati in exterior ar putea crede ca dormim.
Nu poti ramane blocat in hipnoza – poti sa iesi oricand din hipnoza
Hipnoza este o stare consensuala. Nimeni nu poate intra in starea de hipnoza daca nu doreste acest lucru. Este asemanatoare unui dans: hipnotizatorul conduce, iar dansul se va intampla daca persoana va urma instructiunile.
Pentru a iesi din hipnoza este necesar sa nu mai urmam instructiunile sau sa dorim sa iesim din hipnoza si vom iesi instantaneu. Acelasi lucru este valabil si pentru sugestiile primite. Nimeni nu ne poate induce sugestii pe care nu le dorim.
Nu ne poate face nimeni sa realizam lucruri care sunt in contradictie cu credintele si moralitatea noastra
Am mentionat mai devreme faptul ca atunci cand suntem in hipnoza nu vom accepta sugestii pe care nu le dorim sau care sunt in contradictie cu standardele noastre morale. De asemenea, nu acceptam sugestii care ne pun pe noi sau pe altii in pericol. De exemplu daca suntem in hipnoza si apare o situatie periculoasa (un incendiu sau o amenintare) vom iesi imediat din hipnoza si vom evita acel pericol.
Nu putem fi “controlati” cand suntem in hipnoza
Acesta este unul dintre cele mai des intalnite concepte si este total eronat. As fi vrut sa fie adevarat pentru ca astfel succesul cu hipnoza ar fi garantat.
Ideea de “a fi controlat” a fost popularizata intens prin intermediul filmelor. Filmele sunt realizate pentru a vinde bilete si trebuie sa prezinte senzationalul, sa atraga publicul si nu neaparat sa-l informeze corect. Nu cred ca exista prea multe persoane adulte care cred ca personajele din filme exista cu adevarat (ex. Mos Craciun, Frankenstein, Batman, etc).
Totusi cred ca hipnoza pe care o vad in filme are puterea de “a controla” si de a transforma un om intr-un “robot subjugat dorintei hipnotizatorului malefic”. Aceasta conceptie gresita se perpetueaza pentru ca are o mare priza la publicul larg iar acest public este avid de senzational.
Cand esti in hipnoza nu vei divulga secrete sau informatii confidentiale
Atunci cand ne aflam in hipnoza nu vom divulga “secretele ascunse” pentru ca suntem in permanenta in control chiar si in cele mai “adanci” stari hipnotice.
Noi vom decide daca dorim sa acceptam sugestiile si tot noi controlam toata informatia pe care dorim sa o transmitem. Daca cineva incearca “sa ne smulga un secret”, are sanse incomparabil mai mari sa reuseasca atunci cand suntem in starea obisnuita de constiinta decat in starea de hipnoza pentru ca in hipnoza mintea este mult mai alerta si gandesti mult mai bine.
Hipnoza este folosita si in salile tribunalelor pentru a dezvalui detaliile pierdute ale unui incident. Insa persoana care intra in hipnoza este martorul care isi va aminti cu mare acuratete detaliile evenimentului si nu suspectul. Pentru ca suspectul, in stare de hipnoza, este capabil sa minta mult mai bine si este mult mai creativ decat in starea normala de constiinta.
Poti afla si alte mituri despre hipnoza, in partea a doua a articolului!