
Hugh MacLeod spunea: “Oricine se naște creativ; tuturor ne este dată o cutie de creioane colorate în grădiniță. Apoi, când ajungi la adolescență, ți se iau creioanele și se înlocuiesc cu cărți plictisitoare de algebră, istorie, etc.
Ani mai târziu, când ești lovit brusc de Microbul Creației, auzi doar vocea Copilului tău Interior spunând: Mi-aș dori creioanele înapoi!”.
Când mi-am cerut creioanele înapoi, am descoperit mandalele și m-am gândit să vă introduc în lumea lor magică. Este o lume fascinantă, plină de simboluri și de semnificații, o lume în care îți poți vindeca sufletul.
Mandalele sunt ilustrări ale Macrocosmosului, reprezentând geometria sacră sau limbajul Universului. Mandala este un cuvânt provenit din sanscrită, care înseamnă cerc. Ea este transpunerea Universului în lumea bidimensională a hârtiei.
Mandala poate fi folosită în scop terapeutic (creare, colorare și meditație), având efect de centrare pe scopul dorit, de relaxare, de calmare și de organizare. Este formată dintr-o multitudine de forme geometrice combinate în mod variat, care radiază în jurul unui punct într-o diagramă circulară, care prezintă o simetrie perfectă, având puterea de a atrage privirea spre centrul ei. Astfel, și colorarea mandalei se începe din centru către margine.
Cel care a introdus mandala în psihoterapie este psihanalistul Carl Gustav Jung, binecunoscut pentru contribuția adusă în domeniul psihologiei analitice. Acesta ar fi susținut că mandala este reprezentarea sinelui inconștient și că, în procesul de creare a mandalei, subiectul dezvăluie tulburările emoționale.
“Imaginile diferă mult în funcție de stadiul procesului terapeutic. Fără a intra în detalii terapeutice, aș vrea să spun doar că este o reorganizare a personalității. Un fel de centrare nouă. Acesta este motivul pentru care mandala mai apare în legătură cu stările haotice, psihice, de dezorientare sau de panică. Apoi au scopul de a reduce confuzia la ordine, deși aceasta nu e niciodată intenția conștientă a pacienților.
În orice caz, ele exprimă ordinea, echilibrul și integritatea. Pacienții înșiși subliniază adesea efectul benefic sau liniștitor al unor astfel de imagini.“ a mai spus Jung, vorbind despre mandale.
Ca simbolistică, cercul reprezintă perfecțiunea originală (se spune că primul înger avea formă de cerc), echilibrul mental și spiritual, deoarece toate punctele periferice sunt întotdeauna echidistante față de centrul cercului. Centrul mandalei reprezintă începutul călătoriei fiecărei persoane către descoperire, înțelepciune și iluminare.
Sper că v-am stârnit interesul și curiozitatea pentru a experimenta cel puțin colorarea mandalelor, dacă nu și construcția lor.
Mandalele pot deschide porți nebănuite către cunoașterea sufletului.