V-a promis in articolul trecut o metoda de a intelege mesajul sentimentelor si de a le folosi in avantajul nostru.

Procesul este foarte simplu si are 3 etape:

  1. identificarea/numirea sentimentului;
  2. identificarea cauzei ce a generat sentimentul;
  3. gasirea unui raspuns satisfacator – o actiune ce satisface necesitatea ce a produs sentimentul respectiv.

Va prezint in continuare o lista a sentimentelor si nevoia corespunzatoare semnalata de sentimentul respectiv:

  1. Plictiseala– nevoia de a ne dezvolta, de a avea provocari pe care sa le depasim;
  2. Furia– nevoia de a avea parte de corectitudine, atat pentru noi cat si pentru ceilalti;
  3. Vinovatia– nevoia de a fi corect fata de ceilalti sau fata de propria persoana;
  4. Tristetea– nevoia de a avea lucruri sau relatii importante, de valoare pentru noi;
  5. Singuratatea– nevoia de a avea relatii cu semenii nostri;
  6. Inadecventa– nevoia de a ne simti suficient de buni pentru a realiza ceva anume;
  7. Stresul– nevoia de a avea succes si control in toate aspectele vietii noastre;
  8. Teama– nevoia de siguranta;
  9. Frustrarea– nevoia de a avea satisfactie in actiunile noastre;
  10. Depresia– nevoia de a avea speranta.

Primul pas: identificarea sentimentului

De multe ori este dificil sa identificam un sentiment mai ales datorita faptului ca nu suntem obisnuiti sa ne analizam sentimentele sau am invatat sa le reprimam.

Secretul reusitei este atentiasi exercitiul de a “asculta vocea interioara a sentimentului”. Atunci cand este dificil sa identificam sentimentul putem trece la pasul 2 – identificarea cauzei – si astfel vom putea gasi sentimentul corespondent.

Pasul 2: identificarea cauzei

Atunci cand stim cu acuratete cauza ce produce sentimentul vom putea sa gasim solutia, actiunea necesara pentru a raspunde necesitatii pe care o avem.

Pasul 3: gasirea unui raspuns satisfacator

Cand satisfacem necesitatea eliminam in totalitate cauza care genereaza sentimentul si in acelasi timp eliminam si posibilitatea de recurenta a sentimentului.

Voi exemplifica acest proces folosind ca sentiment Furia (Mania): cand percepem o circumstanta ca fiind nedreapta fata de noi sau fata de cei apropiati ne simtim furiosi. Furia ne motiveaza sa actionam pentru a restabili corectitudinea situatie respective.

Avem doua posibilitati de a actiona: putem actiona intr-un mod distructivfacand ceva ce ne-ar pune in pericol pe noi sau pe ceilalti (violenta fizica sau verbala sau o alta actiune ineficienta), sau putem actiona intr-un mod creativgasind si implementand solutii ce pot rezolva situatia respectiva intr-un mod pozitiv.

De fiecare data cand experimentam sentimentul maniei, traim teama ce apare din perceptia ca situatia respectiva ar putea fi periculoasa. Mania ne dezvaluie astfel temerile pe care le avem intr-o anumita circumstanta. Deoarece acest sentiment apare din perceptiile noastre este extrem de important sa realizam o verificare a realitatii: “Este aceasta situatie nedreapta cu adevarat? Sau este perceptia mea incorecta?”

Daca vom gasi o componenta justificativa in intreaga situatie, presiunea generata de sentimentul maniei va fi cu mult redusa.

Pasul 1: identificarea/numirea sentimentului: Manie, furie, suparare, etc.
Pasul 2: identificarea cauzei: cauza maniei este perceptia unui situatii ca fiind incorecta fata de noi sau fata de cei apropiati.
Pasul 3: gasirea unui raspuns satisfacator.

A: Verificarea realitatii.
B: Daca situatia este intr-adevar incorecta, atunci trebuie sa actionam corespunzator pentru a remedia acest lucru.
C: Daca nu putem face nimic pentru a aduce corectitudine in situatia respectiva, atunci iertareaeste solutia.

De multe ori nu mai putem face nimic pentru o situatie care a avut loc in trecut. Totusi situatia respectiva ne poate produce suferinta. Profit de acest context pentru a va oferi citatul meu preferat:

Traim in lumina actiunilor noastre reflectate din trecut. Toate lucrurile pe care le-am facut in trecut, le facem in continuare in prezent, in mintea noastra.
— Dave Elman

Iertarea este antidotul si ne ofera eliberarea de sentimente nocive, reprimate, inabusite in interiorul nostru. Aceste sentimente ne fac in continuare sa suferim si ne fac sa realizam acele actiuni nocive de a ne distrage (folosind mancare, substante nocive sau actiuni pe care le regretam ulterior).

Procesul iertarii

Iertarea este pentru cel care iarta, nu pentru cel care a gresit (ofensatorul). Daca decidem sa iertam noi vom fi singurii beneficiari ai iertarii: ne eliberam de sentimentele negative, de presiunea emotionala pe care am acumulat-o ca urmare a intamplarii din trecut. Realizam ca, atat timp cat nu iertam, persoana care ne-a ranit va continua sa ne raneasca (“… lucrurile pe care le-am facut in trecut le facem in continuare in mintea noastra”).

A ierta nu inseamna a uita evenimentele care s-au intamplat, nu inseamna a gasi o scuzapersoanei care ne-a ranit. Inteligenta presupune sa invatam din greselile facute. A uita acea experienta duce la ignoranta.

In urmatoarele articole voi prezenta cateva tehnici folosite in hipnoza, incepand de la cele mai simple, cum ar fi sugestia directa, pana la cele complexe in care transformam emotii, perceptii sau cognitii limitative in resurse pentru succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.