V-am promis in articolul precedent mai multe detalii despre cele doua modalitati de a realiza schimbari fundamentale la nivelul mintii subconstiente.

Prima este conditionarea clasica pavloviana. Ce inseamna aceasta: inseamna ca atunci cand cuplam un stimul cu o actiune si repetam aceasta combinatie de mai multe ori, vom ajunge la un moment dat ca acel stimul sa devina un declansator pentru actiunea respectiva. De exemplu cafeaua poate, pentru anumite persoane sa fie un declansator pentru aprinderea unei tigari. Prin conditionare, de fiecare data cand persoana respectiva se afla in fata unei cesti cu cafea, isi aprinde tigara in mod automat. De cele mai multe ori nici nu constientizeaza acest lucru.

Cum putem folosi conditionarea pentru a aduce schimbari pozitive in viata noastra? Raspunsul este urmatorul: crearea ritualurilor pozitive.

Eu am urmatorul ritual: dimineata, dupa ce ma trezesc, ma asez la masa si ma apuc de citit. Ce citesc: imi citesc obiectivele pe care vreau sa le realizez. In fiecare dimineata, in fiecare zi fara exceptie. Pentru mine trezitul = citirea obiectivelor. Dupa cateva saptamani automatismul se instaureaza si nu trebuie sa mai fac niciun efort: se intampla in fiecare zi.

Puterea ritualului pozitiv este extraordinara: conditionand de exemplu trezitul de dimineata cu o actiune pozitiva (miscare fizica, trecerea in revista obiectivelor sau a sarcinilor zilnice, scrierea unui articol etc), putem declansa automat acel lucru, putem sa-l ancoram in subconstient.

Cat dureaza pana reusim acest lucru? Jim Loehr si Tony Schwartz (“The Power of Full Engagement”) sunt de parere ca avem nevoie de cel putin 30 de zile pentru a instala un obicei. Si este recomandatsa ne concentram asupra unui singur obicei pe care trebuie sa-l intregram intr-un ritual zilnic.

Exemplele pe care autorii le analizeaza sunt Ivan Lendl si Tiger Woods care au folosit (sau folosesc in continuare) ritualuri pentru a-si conditiona abilitatile si de a-si atinge obiectivele.

Ritualurile sunt modalitati extraordinare de a transforma obiectivele si prioritatile noastre in actiuni pe care sa le realizam indiferent de conditii. Aceasta reprezinta conditionarea succesului.

Lipsa unui ritual este motivul pentru care nu obtinem schimbarile dorite. Desi mergem la cursuri de dezvoltare personala de exemplu, dupa cateva zile sau saptamani de la terminarea cursului revenim la vechile noastre obiceiuri, la rutinele familiare, fara a implementa noile cunostinte primite. Suntem atrasi de “campul gravitational al vechilor noastre obiceiuri”. Insa odata ce am depasit acest acest moment, schimbarea “intra pe pilot automat” si vom realiza lucrurile pe care le dorim atat de usor.

Conditionarea este o metoda intuitiva de a obtine schimbarea. Metoda contra-intuitiva de a realiza aceeasi schimbari se numeste hipnoza. Daca prima metoda este relativ greoaie si necesita mai mult timp si efort pentru a obtine rezultate, hipnoza este modul rapid de a lucra direct cu elementele mintii subconstiente.

Ce este hipnoza?

Hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii constiente si acceptarea gandirii selective acceptate.

Factorul critic este elementul care ne impiedica de cele mai multe ori sa ne schimbam. Este “campul gravitational” care necesita atat de mult efort pentru a-l depasi.

Avem asadar cele 2 metode de a obtine transformarea: prima metoda presupune depasirea (demolarea) obstacolelor pentru a ne atinge obiectivele. Cea de-a doua elimina din start obstacolele si ne da posibilitatea da a sprinta spre finish. Cum putem folosi cea de-a doua metoda? Veti afla in articolul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.